Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tüzes szenvedély

2009.03.16
 
Hozzávalók (4 személyre):

kb fél kg csirkemellfilé(vagy 2 db), 2 db alma, 2 db nagy vöröshagyma, 3-4 db burgonya, legalább 8 db sárgarépa, vaj vagy margarin, kevés Oliva olaj, fűszerek: méz, só, dijoni mustár(de a sima is megfelel), fokhagyma, bazsalikom, oregano, chili vagy csípős daráltpaprika, indiai fűszerkeverék: őrölt koriander, curry, őrölt fahéj.

 

Elkészítés:

A sütőt magas hőfokon előmelegítjük, a csirkemelleket 4 részre osztjuk és miután jól megmostuk besózzuk. ...

Egy fedővel is rendelkező jénai tálat kivajazunk az alján és az oldalán is. A felsorolt fűszereket egy bögrében vagy kompótos tálkában összekeverjük úgy, hogy a fokhagymát összezúzott állapotban tesszük bele, a mustárból is legalább 2 evőkanállal (ízlés szerint többet is lehet) és ehhez még egy evőkanál olivaolajat valamint legalább 2 evőkanál mézet is belekeverünk, így egy kenhető állagú fűszermasszát kapunk. Ezzel bedörzsöljük a csirkemelleket és a kivajazott jénaiba tesszük. (ha nincs jénai tál, megfelel kerámia is, vagy más olyan sütőben használható edény, aminek teteje is van). A csirkemelleket úgy helyezzük el, hogy maradjon mellette hely. Az almákat megmossuk és félbevágjuk, nem pucoljuk meg, csak a magházát szedjük ki. A burgonyákat megpucoljuk, megmossuk, és tetszés szerint cikkelyekre vagy nagyobb darabokra szeljük, majd a csirkemellek mellé tesszük. Az almákat úgyszintén, de ügyeljünk rá, hogy félredöntve helyezzük el a 4 fél almát a tálban, hogy amikor kiizzadja a levét, egyenesen a hozzávalókra csurogjon és a héja így nem akadályozza ebben. A megpucolt félbevágott hagymákat is elhelyezzük, majd egy picit megsózzuk a csirkén kívüli hozzávalókat (de tényleg csak kicsit). Ezután mégegyszer enyhén meglocsoljuk mézzel a tál tartalmát, majd a megmosott, esetleg megpucolt (bár ez nem fontos!) sárgarépákat, egészben a tálban lévő hozzávalók tetejére tesszük keresztben, sorban egymás után. Ezt már nem sózzuk, de ha az ízlés úgy kívánja, akkor csak nagyon enyhén, és ez esetben kevés mézet is kapjon. (ha hosszúak a sárgarépák, és fennakadnak a tál oldalán emiatt, az nem baj. A répák, a párolgó vajas almalé gőzében párolódnak meg. Szándékosan nem a tál alján vannak, mert a sült-párolt sárgarépának egész más íze van, mint a főttnek!) Végül rátesszük a jénai tál tetejét és behelyezzük az előmelegített sütőbe. Addig hagyjuk magas (220-250) hőfokon, amíg az alma leve (ami ellepi a csirkemelleket, a krumplit és a hagymát) forrni nem kezd. Ezután még hagyhatjuk egy darabig, 20 percig is akár, de ha alacsonyabb a tál pereme, akkor érdemes alacsonyabb hőfokra kapcsolni, nehogy kifusson. 40 perc alatt is bőven kész van, de tovább is lehet sütni. A lényeg, hogy a sárgarépák teljesen puhára párolódjanak, mert akkor tudhatjuk, hogy ami alatta van, az is megsült. Ha tovább hagyjuk a sütőben az ételt alacsonyabb (150) hőfokon, akkor jobban összeérnek az ízek. Ezekkel az adagokkal úgy tudunk tálalni négy személyre, hogy mindenki tányérjára jut egy fél sült hagyma, egy fél sült alma, egy fél csirkemell, két méretes sült sárgarépa, és tetszés szerinti mennyiségben a szintén vajas almalében sült burgonyából.

Jó étvágyat!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

TSz ver 2.0

(vityo, 2009.03.29 15:16)

Megcsináltam kacsamellel is, a fűszerkeveréket kiegészítettem őrölt kakukkfűvel és rozmaringgal. Ez is tök jó lett. :)