Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


túrós-sajtos pogi

2009.01.06

Hozzávalók:

250 g félzsíros tehéntúró, 1 dl tej, 1 csapott ek. cukor, 40 g élesztő, 1 dl tejföl, 2+1 tojássárgája, 1 ek. só, 600 g liszt, 250 g fagyos vaj, 200 g trappista/gouda sajt

Krumplinyomón áttörtem a túrót. A langyos tejet elkevertem a cukorral és az élesztővel, felfuttattam. A tejfölt simára kevertem 2 tojássárgájával és a sóval. A lisztet tálba szitáltam, nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, elmorzsoltam. Hozzáadtam a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrtam (lágy lesz a tészta). Cipót formáltam belőle, konyharuhával letakartam, és fél órát kelni hagytam.

A sajtot lereszeltem, kb. egynegyedét félretettem. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapra nyújtottam, megszórtam a reszelt sajttal, majd hosszanti oldalán feltekertem (mint a rétest). Konyharuhával letakartam, és fél órát ismét kelesztettem. A tésztából 3 cm vastag hosszú csíkot nyújtottam, tetejét megkentem a maradék 1 tojássárgájával, megszórtam a félretett reszelt sajttal, és kiszaggattam (minél kevesebb "hulladékot" csináljunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz szép leveles). Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgattam a pogácsákat, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöttem (a sütő aljára tettem egy meleg vízzel félig telt kislábost, mivel a kelt tészták sütésének jót tesz a gőz). Túró