Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mazsolás zsemle

2009.02.23

 

Kép

Hozzávalók:

 

500g liszt, 1 tasak szárított élesztő (én fél friss élesztőt használtam), 50 g cukor, 250 ml langyos tej, 125 g olvasztott, majd lehűtött vaj, 2 tojás, 1/2 tk só, 1 citrom reszelt héja, 1/2 tk kardamom (én ezt nem tettem bele, mert nincs itthon), 200 g mazsola.

Kép

Elkészítés:

Lisztet keverőtálba szitálni, elkeverni jól az élesztőt benne. Beletesszük a cukrot, vajat, tojásokat, sót, a reszelt citromhéjat és a kardamomot. (én a friss élesztőt a langyos tejbe tettem, elkevertem, és így tettem hozzá). Gyúrófejes keverőgéppel eldolgozzuk, először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb 5 perc. Röviddel a befejezés előtt hozzáadjuk a mazsolát, azzal még egy kicsit keverjük. Letakarva meleg helyen kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik.

 

Ha megkelt, akkor kivesszük, liszttel meghintjük, és deszkán újra jól átgyúrjuk. Utánna hengert sodrunk belőle, és kb. 16 szeletre vágjuk. Ezekből zsemlét formázunk, majd egy kivajazott sütőlemezre helyezzük őket, kellő távolságot hagyva. Mielőtt megsütnénk még egyszer meleg helyen meg kell keleszteni, mikor már kb. zsemle nagyságú, akkor mehet a sütőbe!

 

Hőfokok: felső/alsó sütős: 200°C előmelegítve, légkeverésesben 180°C előmelegítés nélkül, gázsütő: 3-as fokozat előmelegítve. Sütési idő kb. 15. (Nekem több idő kellett, légkeveréses van, inkább olyan 18 perc)

 

Recept szerint jól fagyasztható. Ekkor felengedés után süssük egy rövid ideig.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

re: finom

(vityo, 2009.03.05 17:36)

pm, örülök, hoyg ízlett, és hogy újat tudtam neked mondani! :) Én is próbáltam csokidarabokkal is, csak nekem szétolvadt benne... :o

finom!

(pm , 2009.03.02 13:05)

vityo, köszi a receptet! vasárnap reggelire elkészítettem, csak mazsi helyett csokidarabokat tettem bele, nagyon finom volt!!!