Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bejgli

2009.01.08

Kép

1,5 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 50 dkg liszt, 25 dkg ráma, 5 dkg porcukor, 1 tojás a kenéshez
A tésztát előző este elkészítjük. A tejfölt meglangyosítjuk, beletesszük az élesztőt és elkeverjük a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a rámát, tetejét megszórjuk porcukorral 1 csipet sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, összegyúrjuk. Becsomagolom alufóliába, és hűtőbe teszem.
Töltelék:
Dió: 1 cs. van cukor, 15 dkg porcukor, 1 dl tej, 20 dkg dió (én csak darabosra darálom, nem teljesen forgácsokra), 1 evőkanál zsemlemorzsa
Tejet forraljuk a porcukorral, vaníliás cukorral, majd beleforgatjuk a diót + zsemlemorzsát.
Mák: 20 dkg mák, 15 dkg porcukor, 1dl víz, 1 citrom leve+ reszelt héja
Elkészítés u.a.
Kakaós: meglocsoljuk a kinyújtott tésztát olajjal, erre kerül a kakaó a porcukor, és a folyósabb lekvár
Aszalt gyümölcsös: kb. 10-10 dkg aszalt füge, datolya, sárgabarack, esetleg némi mazsola, 1 cs vaníliás cukor, darált mandula, 1 tojás fehérje, kevés víz, rum. gyümiket kockázni, majd feltenni egy kevés vízzel főni. kb 10 perc, mikor már kezd pépes lenni, akkor átturmixolom, mehet bele a van. cukor, a rum, és a mandula (én szeleteltet veszek, azt kézzel össze lehet morzsolni). felvert tojásfehérjét belekeverjük, és kész.
A tésztát kinyújtjuk, vékonyan átkenjük tojásfehérjével, majd megtöltjük. A két rövid oldalon 2-3 cm visszahajtjuk, majd lazán feltekerjük. Tetejét megkenjük tojássárgájával kb. 1/2 órát langyos helyen pihentetjük. Megkenjük tojásfehérjével és 1/2 órát HIDEG helyen pihentetjük. Sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tekercs tetejét sűrűn megszurkáljuk pálcikával. 30-40 percig sütjük.